Mutfak,  Kantin ve Yemekhanelerde alınması gereken İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemleri
10275
16:51
02.02.2017

 1-Mutfak, kantin ve yemekhanelerde kullanılan lpg tüplerinin bina dışında hava sirkülâsyonu sağlanacak şekilde düzenlenecek korunaklı yapı içerisine alınması,

2-Mutfak, kantin ve yemekhanelerde kullanılan lpg tüp bağlantılarının (bina dışından ocağa kadar olan bölümde) bakır boru ile yapılması ve gaz algılama detektörlerinin konulması,

3-Havalandırma sistemlerinin çalışır durumda bulundurulması,

4-Mutfak,  kantin  ve  yemekhanelerde  tüm  çalışanların  hijyen  eğitimi  alması  ve  hijyen kurallarına uygun davranması ile gerekli hijyen donanımlarının kullandırılması,

5-Doğalgaz  ve  lpg  tüplü  mutfaklarda  ocak  girişlerinde  kolay  ulaşılabilecek  yerlerde  açma kapama vanası yapılarak işaretlenmesi,

6-Her türlü gıda maddelerinin saklanması için ayrılmış alanlarda  gerekli  sağlık,  temizlik  ve hijyen tedbirlerinin alınması,

7-Gıdaların son kullanma tarihi ve saklama koşullarına riayet edilerek tüketime sunulması,

8-Yemek numunelerinin mevzuat doğrultusunda uygun şekilde saklanması,

9-İçme su bakteriyolojik ve kimyasal analizlerinin uygun aralıklarla ilgili kurum işbirliği ile yapılmasının temini, su depo bakımlarının yaptırılması,

10-  Mutfak ve yemekhanelerde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri tarafından verilen gıda üretim şartlarına uygun olduğuna dair müsaade ve izinlerin alınması,

11-Gıda üretilen alanların bulaşıkhane ve diğer temizlik alanlarından fiziki olarak ayrılması,

12-Yemek pişirilen alanlara ilgililer dışında girişlerin sınırlandırılması,

13-Yemekhanede kullanılan bütün ekipmanların  günlük  temizlik  ve   periyodik bakımlarının yapılması, talimatlar doğrultusunda çalıştırılması,

14-Yemekhanede kullanılmakta olan  masa,  sandalye  vb.  ekipmanların  kontrollerinin periyodik olarak yapılması,

15-Kaygan zeminler için gerekli önlemlerin alınması ve uyarıcı işaretlerin konulması,

16-Ocak davlumbazı üzerine otomatik yangın söndürme sisteminin kurulması,

17-İlkyardım dolaplarının bulundurulması,

18-Fırın ve ızgara bacalarının periyodik temizliklerinin yapılarak kayıt altına alınması,

19-Yeterince ve uygun yangın söndürme cihazının bulundurulması,

20-Gaz detektörünün konularak otomatik gaz kesme tesisatının kurulması,

21-Personel özel çalışma talimatı ve görev tanımlamalarının yapılması,

22-Elektrik panoları ve tesisatlarının standartlara uygun olarak kullanılması,

23-Metal gövdeli makinelerin gövde topraklamalarının genel topraklama ile birlikte yapılması,

24-Yemekhanelerde sıcak malzemelerin ve yiyecek kazanlarının taşıma ve kaldırma işleminin kişisel koruyucu donanım (KKD) kullanılarak yapılması,

25-Bulaşıkların yıkandığı bölümde çalışanların kişisel koruyucu donanım  (çizme,  eldiven, maske, plastik önlük) kullanmaları sağlanması,

26-Yemek atıklarının uygun şekilde bertaraf edilmesi,

27-Yemekhane ve kantinlerde bulunan dolapların duvara sabitlenmesinin sağlanması,

28-Yemekhane, pansiyon, laboratuvarlar vb. bölümlerde çalışma talimatlarının asılması,

İl İSG Koordinatörlüğü

Yayın Tarihi: 02.02.2017