SİNOP İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
İŞYERİ SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ

Mutfak, Kantin ve Yemekhanelerde alınması gereken İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemleri

Mutfak,  Kantin ve Yemekhanelerde alınması gereken İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemleri

 1-Mutfak, kantin ve yemekhanelerde kullanılan lpg tüplerinin bina dışında hava sirkülâsyonu sağlanacak şekilde düzenlenecek korunaklı yapı içerisine alınması,

2-Mutfak, kantin ve yemekhanelerde kullanılan lpg tüp bağlantılarının (bina dışından ocağa kadar olan bölümde) bakır boru ile yapılması ve gaz algılama detektörlerinin konulması,

3-Havalandırma sistemlerinin çalışır durumda bulundurulması,

4-Mutfak,  kantin  ve  yemekhanelerde  tüm  çalışanların  hijyen  eğitimi  alması  ve  hijyen kurallarına uygun davranması ile gerekli hijyen donanımlarının kullandırılması,

5-Doğalgaz  ve  lpg  tüplü  mutfaklarda  ocak  girişlerinde  kolay  ulaşılabilecek  yerlerde  açma kapama vanası yapılarak işaretlenmesi,

6-Her türlü gıda maddelerinin saklanması için ayrılmış alanlarda  gerekli  sağlık,  temizlik  ve hijyen tedbirlerinin alınması,

7-Gıdaların son kullanma tarihi ve saklama koşullarına riayet edilerek tüketime sunulması,

8-Yemek numunelerinin mevzuat doğrultusunda uygun şekilde saklanması,

9-İçme su bakteriyolojik ve kimyasal analizlerinin uygun aralıklarla ilgili kurum işbirliği ile yapılmasının temini, su depo bakımlarının yaptırılması,

10-  Mutfak ve yemekhanelerde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri tarafından verilen gıda üretim şartlarına uygun olduğuna dair müsaade ve izinlerin alınması,

11-Gıda üretilen alanların bulaşıkhane ve diğer temizlik alanlarından fiziki olarak ayrılması,

12-Yemek pişirilen alanlara ilgililer dışında girişlerin sınırlandırılması,

13-Yemekhanede kullanılan bütün ekipmanların  günlük  temizlik  ve   periyodik bakımlarının yapılması, talimatlar doğrultusunda çalıştırılması,

14-Yemekhanede kullanılmakta olan  masa,  sandalye  vb.  ekipmanların  kontrollerinin periyodik olarak yapılması,

15-Kaygan zeminler için gerekli önlemlerin alınması ve uyarıcı işaretlerin konulması,

16-Ocak davlumbazı üzerine otomatik yangın söndürme sisteminin kurulması,

17-İlkyardım dolaplarının bulundurulması,

18-Fırın ve ızgara bacalarının periyodik temizliklerinin yapılarak kayıt altına alınması,

19-Yeterince ve uygun yangın söndürme cihazının bulundurulması,

20-Gaz detektörünün konularak otomatik gaz kesme tesisatının kurulması,

21-Personel özel çalışma talimatı ve görev tanımlamalarının yapılması,

22-Elektrik panoları ve tesisatlarının standartlara uygun olarak kullanılması,

23-Metal gövdeli makinelerin gövde topraklamalarının genel topraklama ile birlikte yapılması,

24-Yemekhanelerde sıcak malzemelerin ve yiyecek kazanlarının taşıma ve kaldırma işleminin kişisel koruyucu donanım (KKD) kullanılarak yapılması,

25-Bulaşıkların yıkandığı bölümde çalışanların kişisel koruyucu donanım  (çizme,  eldiven, maske, plastik önlük) kullanmaları sağlanması,

26-Yemek atıklarının uygun şekilde bertaraf edilmesi,

27-Yemekhane ve kantinlerde bulunan dolapların duvara sabitlenmesinin sağlanması,

28-Yemekhane, pansiyon, laboratuvarlar vb. bölümlerde çalışma talimatlarının asılması,

İl İSG Koordinatörlüğü

Cumhuriyet Meydanı Hükümet Konağı Kat 2 SİNOP - 03682611987

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.